Digitale Fotografie Vakantie

Canon 5D MK IV test

Was lang geleden de beste Canon camera
Patrick Mollema
Geschreven 5–10- 2016

Nieuwe Canon camera’s zijn de laatste jaren niet vernieuwend of interessant geweest. Iedere keer weer meer van hetzelfde. Knopje hier in plaats van een knopje daar, gelardeerd met mooie marketing kreten en termen die je moesten doen geloven dat de “nieuwste” van Canon wederom heel veel beter was geworden.

En de strategie van Canon werkt. Ik zie het wekelijks aan mijn cursus tafel. Marketing werkt! Pas als je aan mijn cursustafel zit en en er zijn ook nog wat cursisten met andere merken camera’s zien de mensen met Canon camera’s binnen twee dagen dat ze eigenlijk de verkeerde camera gekocht hebben, maar ze hebben hem dan wel al.

Vaak balen dus voor degene die hem al heeft of pas net heeft gekocht Ik heb dit jaar zelfs 40 koffiebekers in de vorm van een 24-105 mm lens weg gegeven om mijn onophoudelijke gezeur over de tekortkomingen van Canon nog een beetje recht te kunnen zetten. Cursisten konden er wel om lachen en waardeerden het ook. Maar ze zagen wel gedurende een week wat ik bedoelde. Het is niet zomaar gezeur van mijn kant. Ik ken alle camera’s, zie wekelijks de foto’s gemaakt van vaak dezelfde situaties maar gemaakt met verschillende camera merken. En de verschillen zijn groot. Ik zeur dus niet zomaar over Canon.

Gaat dit weer een negatief verhaal worden over Canon? Nee, ze gaan vooruit. Als Canon doorgaat met de weg die ze zijn ingeslagen met de 5D MK IV dan hoef ik over twee jaar geen Canon koffiebars meer weg te geven. Mits….
Stacks Image 122

Dynamisch bereik

De 5D MK IV is vooral vooruit gegaan met haar dynamisch bereik. En dat is heel erg belangrijk. Lees nog maar een keer de test van de Canon 5D MKIII wat echt een draak van een camera was. De MK IV is beter, maar dat ben je al snel als camera. Dus dat is geen verdienste. Nee, de MK IV begint een serieus goede camera te worden. Het dynamisch bereik is het grootst van alle Canon camera’s die te koop zijn of er ooit verkocht werden door Canon. Hieronder kun je dat goed zien.
Stacks Image 126
Eindelijk is Canon de goede weg ingeslagen. Kijk dan vooral in het rijtje landscape. De waarden die daar worden weer gegeven staan voor het dynamisch bereik. Een belangrijk getalletje. Hoe hoger dit is, des te beter. Het maakt je fotografische leven een stuk makkelijker en hiermee kun je makkelijker grote contrasten vastleggen. Echter, vergeleken met de grootste concurrent Nikon ziet het plaatje er ineens heel anders uit.
Stacks Image 128

4129 euro

1049 euro

3799 euro

Het dynamisch bereik van de Canon 5D MK IV is omhoog gegaan, heel erg omhoog gegaan zelfs t.o.v. de MkIII. Die had slechts een dynamisch bereik van 11.7 stops. Het is een vooruitgang van bijna 2 stops. Dat is een grote winst en goed gedaan door Canon.

Ga ik de MK IV vergelijken met de Nikon D810 een camera die zich in hetzelfde markt segment bevindt, dan wordt de vergelijking wat minder leuk voor de nieuwste Canon camera.. Dan komt de MK IV nog steeds 1.2 stops tekort. Is dat erg? Nee, op zich niet. Met 13.6 stops dynamisch bereik is het heerlijk fotograferen. Canon vraagt echter wel meer geld en je krijgt minder.

Wanneer ik de MKIV vergelijk met de Nikon D7200 dan wordt de vergelijking echt pijnlijk. De Nikon kost slechts een kwart van de door Canon gevraagde prijs maar heeft wel een stop meer dynamisch bereik! Dat is raar, dat is vreemd en het klopt gewoon niet. En nog steeds zeg ik niet dat Canon met de 5D MKIV een slechte camera heeft gemaakt. Absoluut niet. Ik zeg wel dat ze veel teveel geld vragen voor de 5D MK IV. Met een Nikon D7200 is het stukken makkelijker fotograferen dan met een Canon 5D MK IV. En de laatst genoemde is enorm verbeterd. En ja, de ene is een full frame en de andere niet, ik weet het. Maar juist met een full frame moet men nog makkelijker aan een hoger dynamisch bereik kunnen komen omdat pixels groter kunnen zijn. Het is geen appelen met peren vergelijken.

Leuke dingen

Canon heeft goed naar de laatste Nikon camera’s gekeken en gezien dat daar de instelling van lokaal contrast een hele nuttige is. Lees mijn test van de Nikon D810 en nog maar eens op na als je precies wilt weten wat dit doet en kan. Canon heeft dit gekopieerd in de vorm van Fine detail. Deze kan omhoog en hij kan omlaag. Tezamen met alle andere instellingen die je kunt kiezen in het overzichtelijke Canon camera menu. Hiermee kun je bepalen hoe je de structuur van iets meer of minder laat zien. Laag bijvoorbeeld bij portretten en hoog bijvoorbeeld bij architectuur.

Zoekende naar meer informatie hierover vind je erg weinig over dit onderwerp. En wat Canon er zelf over schrijft is helaas grote onzin. Canon adviseert iets heel anders gebruiken dan dat ik iedere cursist met deze camera het zou laten gebruiken. Snappen ze dan hun eigen camera’s niet?
Stacks Image 142
Canon maakt het statement dat je Fine detail gebruikt om later beter te kunnen croppen. Nee, nee en nog eens nee! Daar koop je geen full frame voor. Een full frame koop je voor de maximaal haalbare kwaliteit en niet om later beter te kunnen croppen. Het is een omgekeerde wereld op deze manier. Dit kan alleen door een marketing man bedacht worden.
Stacks Image 144
Als je de Fine detail op juiste wijze gebruikt kun je een heel ander soort foto’s gaan maken en daar gaat deze toepassing wel over. Ik laat je twee voorbeelden zien gemaakt door cursist Rudy.
Stacks Image 146
Wanneer je alles in de camera naar beneden zet dan krijg je een foto als bovenstaande.
Stacks Image 150
Wow, wat een verschil denk je nu misschien? Dat is ook de bedoeling. Jij kunt een foto maken zoals jij hem wilt maken. Volgens mij is dat de essentie van fotografie. Een foto maken zoals je hem wilt maken. Dat is waarom dit soort instellingen in camera’s worden ingebouwd. Wanneer je alle instellingen omhoog zet in de setup stand Fine detail dan krijg je vervolgens een geheel andere foto vergeleken met de voorgaande. Ik heb je nu de twee meest extreme voorbeelden zien omdat het op die manier makkelijker is om te laten zien wat het doet. Het kan ook genuanceerder. Maar hiermee zie je wel in één keer de bandbreedte van wat er mogelijk is met de Canon 5D Mk IV. En dat is leuk, heel erg leuk.

De verkeerde uitleg van de functie heb ik destijds ook bij Nikon D810 gezien. Wat is dat toch met de camera fabrikanten? Ze maken iets, maar ze leggen het verkeerd uit aan het kopende publiek, als ze het al uitleggen. Bij de camera fabrikanten is er duidelijk geen goed communicatie tussen research and development en de marketing afdeling. De R&D mensen zijn niet mondig genoeg intern en de marketing mensen maken een verhaal wat nergens op slaat, mede omdat ze er geen verstand van hebben. Het is zo bij Nikon en bij Canon en ook bij Fuji zie ik dit steeds vaker gebeuren.

Bovenstaand heb je kunnen zien wat het doet en wat het kan. Dat moet de toepassing zijn. Een zeer bruikbare tool in de praktijk. Voordeel van de instellingen in de Canon t.o.v. de Nikon is dat je de Canon niet over het randje kunt laten vallen. De Canon blijft altijd redelijk genuanceerd met haar meest extreme instellingen. De Nikon 810/750/500/7200 gaan verder dan dat de Canon ooit zal gaan. Dat verhoogt de kans op foto’s die echt te ver zijn aangepast in de camera. Dus dan kom je met een mislukte foto thuis. Wat op zich niet erg is, want dan doe je het de volgende keer wat minder heftig. Bij Canon is dit niet echt mogelijk. De Fine detail werkt perfect en met smaak.

AOL, automatisch helderheid optimalisatie

Het is nu echt definitief dat Canon deze functie goed onder controle heeft. Het ophelderen van zwarten terwijl je belichting gelijk blijft en zonder aan de hoge lichten te komen. Die je vaak net aan er juist in hebt zitten door je manier van belichten. En daardoor worden soms je zwarten te donker en die maak je iets lichter door middel van de AOL functie. In de standjes: Uit - zwak- standaard - hoog.

En het werkt! Eindelijk helemaal goed. Het heeft een jaar of zeven geduurd, maar Canon kan het nu ook eindelijk. Canon kan zich nu op dit gebied gaan meten met Nikon, Sony en Olympus die dit al heel lang goed werkend hebben. Ik ga de functie verder niet meer uitleggen. Dat heb ik al vaak genoeg gedaan met verschillende Nikon en Sony testen. En er blogjes over geschreven, zo belangrijk is deze functie om tot mooie fotografie te komen.

Nog meer leuke dingen

Het LCD scherm is mooi en leuk. Goed om naar te kijken en omdat deze aanraak gevoelig is en je er lekker mee kunt stippen zoals op een tablet. Leuk, handig, maar niet super belangrijk. Althans niet voor mij. Doe mij maar geen swipi scherm, maar een gewone en een wat lagere prijs. De prijs kom ik zo nog op terug.
Stacks Image 162
Het scherm is modulair op te bouwen met de informatie die jij wilt zien en direct onder handbereik wenst te hebben. Brilliant. Een beetje afgekeken van Fuji, maar dan wel gelijk verbeterd en met een veel mooiere vormgeving. Dat hebben de Canon mannen slim gedaan. Bovenstaande foto legt het verhaal perfect uit.

Het dual pixel raw verhaal is leuk maar zo oud! Het is het verhaal van de Fuji S5-Pro van 10 jaar geleden. Grote en kleine pixels die aan en uit gezet kunnen worden om belichtingen en details nog makkelijker te behouden. Alleen jammer dat Canon dit alleen toepast op RAW bestanden. Daar laten ze het dan weer liggen. En tevens jammer dat het weer allemaal in de nabewerking moet gaan plaats vinden. Het moet juist werken tijdens het maken van een foto en bij het wegschrijven naar de geheugen kaart. Een techniek geleend van de buren, maar het vervolgens niet goed toepassen.

Op het gebeid van ISO heeft Canon forse stappen voorwaarts gemaakt. 6400 ISO is geen enkel probleem voor de MKIV, mits je maar perfect belicht. Indrukwekkend.

De prijs

De Canon 5D MK IV is de beste Canon camera aller tijden. Dat is mooi, maar het werd ook wel tijd. Alles lijkt zo super langzaam te gaan bij Canon. Het duurt acht jaar voordat de AOL een keer goed werkt. Het duurt zeven jaar voordat er echt eens stappen gemaakt worden met het verhogen van het dynamisch bereik. Maar goed er gebeurd wat mij hoor je niet klagen hierover.

Nu nog graag met de prijs een flinke ontwikkeling maken Canon. Persoonlijk schaal ik een Nikon D7200 hoger in dan de Canon 5D MK IV. En dat is best wel schokkend. Je kunt namelijk vier Nikon’s D7200 kopen voor de prijs van één 5D MKIV. Maar ja, wat moet je als consument wanneer je al die Canon objectieven al hebt? Fotografie wordt anders wel een hele dure hobby. Canon weet dit. En vragen dan ook volkomen uit de lucht gegrepen 4129 euro voor de camera body. Dat moet en kan veel goedkoper kunnen. Die prijs slaat nergens op.

Als ik mijn best doe om eens met een originelere vergelijking te komen dan doe ik dat met een Pentax K1. Beiden zijn ongeveer even oud, beiden zijn full frame. Op ieder gebied laat de Pentax beter meetwaarden zien dan de Canon. Nu zegt meetwaarden niet alles, maar wel een groot gedeelte van het verhaal. De Pentax laat betere waarden zien en kost maar de helft. Rara, hoe kan dat? Ga ik vergelijken met een Nikon D750 dan zie je het zelfde beeld. Voor de helft van de prijs een betere camera.

Is daarmee de Canon slecht? Nee, absoluut niet. Het is een hele goede camera en beter heeft Canon ze nog niet gemaakt. Het is nog steeds geen super top camera, maar wel een goede. De prijs is voor mij het grote struikelblok. Ik vermoed een ongelofelijke arrogantie van Canon met deze prijsstelling. Ze verkopen hem toch wel, welke prijs ze er ook voor vragen. De enige gerechtvaardigd prijs voor de Mk IV zou mogen zijn 1800 euro op basis van wat ik zie en heb gezien. Van Canon en van alle andere merken. In relatie tot wat de ene camera kan en de andere. 4000 euro of 1800 euro? Dat scheelt nogal wat.
Stacks Image 170
De plussen:
  • Dynamisch bereik is eindelijk serieus omhoog gegaan
  • Swipe LCD scherm
  • Tot 6400 ISO mooie foto’s
  • Prettig menu
  • Mooie kleuren
  • Perfecte AWB
  • Goed AF, fijn in te stellen, kost wel veel tijd
 
De minnen:
  • Externe flitser is niet draadloos aan te sturen, moet je eerst weer wat erbij kopen
  • De Prijs! Ridicuul!!!!!
Resumé:
Canon heeft grote stappen gemaakt. Ze kunnen nu meekomen met de subtop van andere merken. Alleen daarvoor een hoofdprijs vragen is ongehoord en niet in balans. Ik zeg niet kopen. Er zijn mooiere en beter camera’s te koop voor veel minder geld. Het is echter jouw geld… dus zie maar.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
4.0
8.5
9.0
7.0
8.5
9.0
5.0
Beoordeling 7.5